Ο τομέας της Γενικής Οδοντιατρικής περιλαμβάνει:
- Προληπτικές Εμφράξεις Οπών
- Ουλίτιδα
- Προληπτική Οδοντιατρική
- Θεραπεία Ριζικού Σωλήνα (Απονεύρωση)
- Τερηδόνα
- Λευκά Σφραγίσματα
- Σφραγίσματα Αμαλγάματος
- Χρυσά Ένθετα
- Στεφάνες
- Γέφυρες
- Οδοντοστοιχίες
Προληπτικές Εμφράξεις Οπών
Στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών βρίσκονται βαθύς λάκκοι και ραβδώσεις. Οι σχηματισμοί αυτοί ονομάζονται οπές και συνήθως είναι τόσο στενές, που οι τρίχες της οδοντόβουρτσας ή η ροή του νερού δε μπορούν να τις καθαρίσουν αποτελεσματικά. Στις οπές αυτές εμφανίζεται ένα περιβάλλον το οποίο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ανάπτυξη βακτηρίων, που συχνά προκαλούν τερηδόνα.
Στα δόντια μπορούν να εφαρμοστούν εμφράξεις οπών. Οι οπές φράσσονται με ειδικά υλικά που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για να σφραγίσουν τους λάκκους και τις ραβδώσεις του στοματικού περιβάλλοντος. Οι προληπτικές εμφράξεις των μασητικών επιφανειών προστατεύουν τις οπές από βακτήρια και την πρόκληση τερηδόνας μέσα στις οπές από ζυμωτικές τροφές όπως η ζάχαρη και το άμυλο. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε δόντι με οπές, δεδομένου ότι η επιφάνεια του δοντιού είναι υγιής και δεν έχει υποστεί προηγούμενη θεραπεία. Τα δόντια στα οποία συνήθως εφαρμόζεται η θεραπεία είναι οι γομφίοι και οι προγόμφιοι.
Οι εμφράξεις εφαρμόζονται εύκολα και ανώδυνα. Δε χρειάζεται τρύπημα του δοντιού. Το δόντι καθαρίζεται κατάλληλα και εφαρμόζεται η έμφραξη. Στη συνέχεια σκληραίνει, για να δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω στο δόντι.
Πολλές μελέτες έδειξαν ότι οι εμφράξεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να προλαμβάνουν το σχηματισμό τερηδόνας στις οπές. Χρειάζονται ωστόσο τακτική συντήρηση από τον οδοντίατρο. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια του τακτικού εξαμηνιαίου ελέγχου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μια σωστά τοποθετημένη έμφραξη μπορεί να διαρκέσει όσο και ένα τυπικό σφράγισμα αμαλγάματος. Ακόμα και αν μια έμφραξη καταστραφεί ή χαθεί, επιδιορθώνεται ή ανανεώνεται εύκολα.
Οι εμφράξεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές όταν εφαρμοστούν στην ανατολή του δοντιού. Οι έγκαιρες εμφράξεις βεβαιώνουν ότι οι οπές θα είναι προστατευμένες προτού αρχίσουν να αναπτύσσουν τερηδόνα.
Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα (περιοδοντίτιδα) είναι η σταδιακή μόλυνση των ούλων και τελικά του οστού του στόματος. Η πρόοδος της ασθένειας είναι συνήθως ανώδυνη και δεν την καταλαβαίνει κανείς μέχρι να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Εξαρτάται άμεσα από τη φροντίδα των δοντιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 30 έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ την ηλικία των 40, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει κάποια μορφή της ασθένειας. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα γονίδια παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας.
Η ουλίτιδα προκαλείται από το σχηματισμό πλάκας πάνω και γύρω από το δόντι, η οποία τελικά προκαλεί πέτρα, μια σκληρή ουσία, η οποία απελευθερώνει τοξίνες και βακτήρια που εκκρίνουν θείο, τα οποία αποδυναμώνουν τις ίνες που συνδέουν το ούλο με το δόντι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρήξιμο, φλεγμονή και αιμορραγία. Χωρίς θεραπεία, τα ούλα υποχωρούν σημαντικά από το δόντι και μολύνουν και διαλύουν τα οστά που βρίσκονται από κάτω. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται περιοδοντίτιδα.
Για τη θεραπεία, απομακρύνεται από την επιφάνεια των δοντιών και τα ούλα ο άρρωστος ιστός μαζί με την πλάκα και την πέτρα. Εάν η νόσος έχει προχωρήσει, ίσως χρειαστεί η λείανση των δοντιών ώστε να επιτραπεί στα ούλα να επουλωθούν κατάλληλα και να γεμίσουν ενδεχόμενα κενά ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια με αντιβιοτικές ίνες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν τις τοξίνες, όσο ο ιστός επουλώνεται. Στη συνέχεια, κλείνουν τα κενά και εάν υπάρχει οστική αραίωση ξαναχτίζεται το οστό κάτω από τα δόντια.
Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη στοματική υγιεινή είναι τα κλειδιά στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Το βούρτσισμα δυο φορές τη μέρα μπορεί να απομακρύνει το στρώμα βακτηρίων που ευθύνεται για τις τοξίνες, ενώ η χρήση οδοντικού νήματος κρατά το στόμα καθαρό από δυσπρόσιτα κατάλοιπα τροφών και βακτηρίων. Εν τέλει, μια ισορροπημένη δίαιτα με μειωμένα γλυκά και snack, όπως επίσης και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κρατούν τα δόντια και τα ούλα υγιή.
Προληπτική Οδοντιατρική
Η πρόληψη των προβλημάτων πριν την εμφάνισή τους θα έπρεπε να είναι η ακρογωνιαία λίθος της φροντίδας των δοντιών και των ούλων. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε εξετάζοντας τους κινδύνους τερηδόνας και σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα πρόληψης.
Κατά το πρώτο ραντεβού, εξετάζεται συνολικά η στοματική υγιεινή. Εξετάζονται πιθανοί παράγοντες παθογένειας, όπως η οξύτητα του σάλιου και η ποσότητα των βακτηρίων πλάκας, η δίαιτα και οι κίνδυνοι από τον τρόπο ζωής και άλλοι παράγοντες.
Με βάση την ηλικία, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής θα προτείνουμε την καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές πρόληψης και θεραπείας και μαζί θα σχεδιάσουμε ένα κοινό πρόγραμμα πρόληψης. Με τη δική σας καθημερινή συμμετοχή και κάνοντας τακτικούς ελέγχους, μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια και τα ούλα και να τα διατηρήσουμε σε τέλεια κατάσταση.
Θεραπεία Ριζικού Σωλήνα (Απονεύρωση)
Αν ένα δόντι είναι σπασμένο ή υπάρχει μια βαθιά εσωτερική κοιλότητα, στο ριζικό σωλήνα μπορούν να εισχωρήσουν βακτήρια και να προκαλέσουν φθορές στα νεύρα, τον ιστό ή τα αιμοφόρα αγγεία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το άρρωστο δόντι μπορεί να γίνει ευαίσθητο σε ακραίες θερμοκρασίες και ίσως ακόμα να προκαλέσει μόλυνση στο οστό της γνάθου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόστημα.
Παραδοσιακά, αυτός ο τύπος δομικής φθοράς θα σήμαινε εξαγωγή, ωστόσο, η πρόοδος στην οδοντιατρική τεχνολογία επιτρέπει την αντιμετώπιση με τη φροντίδα του ριζικού σωλήνα. Η διαδικασία αυτή καθαρίζει, αποστειρώνει και γεμίζει το εσωτερικό του δοντιού ώστε να προλάβει σοβαρό πόνο και μόνιμες φθορές στο φθαρμένο δόντι.
Η διαδικασία της φροντίδας του ριζικού σωλήνα μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Συνήθως κατανέμεται σε δύο ή τρεις συνεδρίες. Μετά την εφαρμογή αναισθησίας, ο οδοντίατρος ανοίγει μια τρύπα στο πάνω μέρος του δοντιού και απομακρύνει τη μαλακή ουσία χρησιμοποιώντας λεπτά εργαλεία. Στη συνέχεια, με προσοχή καθαρίζει και απολυμαίνει το ριζικό σωλήνα. Μόλις καθαριστεί, ο ριζικός σωλήνας σχηματίζεται έτσι ώστε να γεμιστεί με ένα ελαστικό υλικό, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές μολύνσεις. Στη συνέχεια, μια μόνιμη μεταλλική βελόνα ενδέχεται να τοποθετηθεί στη ρίζα ώστε να παρέχει μακροχρόνια μηχανική υποστήριξη, ενώ η κοιλότητα σφραγίζεται προσωρινά. Στην επόμενη επίσκεψη, το προσωρινό σφράγισμα απομακρύνεται και τοποθετείται όψη ή στεφάνη για μόνιμο σφράγισμα του δοντιού.
Παρότι μια απονεύρωση δεν είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται συχνά, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές. Αν το δόντι δεν μπορεί να καθαριστεί κατάλληλα ή οι βλάβες δεν μπορούν να διορθωθούν, ο οδοντίατρος μπορεί να διαλέξει να εξάγει το δόντι. Για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχίες, είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι συμβουλές του οδοντίατρου πριν και μετά την επέμβαση.
Τερηδόνα
Δυστυχώς, η τερηδόνα είναι πολύ συνηθισμένη στο γενικό πληθυσμό. Προκαλείται από βακτήρια που τρέφονται από υπολείμματα σακχαρωδών φαγητών στο στόμα και προκαλούν πλάκα και οξέα, τα οποία φθείρουν την επιφάνεια της αδαμαντίνης μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή κοιλότητα. Στις σοβαρές περιπτώσεις, η κοιλότητα μπορεί να είναι πολύ βαθιά και επηρεάζει τα νεύρα και τα αγγεία στο κεντρικό τμήμα (τον πολφό).
Ο κίνδυνος τερηδόνας είναι αυξημένος αν καταναλώνετε συχνά σακχαρώδεις τροφές και ποτά, τα οποία αφήνουν κατάλοιπα στα δόντια για μακρές περιόδους λόγω ανεπαρκούς βουρτσίσματος.
Λευκά Σφραγίσματα
Έως πρόσφατα, τα μόνα διαθέσιμα υλικά για το γέμισμα και σφράγισμα οδοντικών κοιλοτήτων ήταν ο υδράργυρος και το ασήμι. Ωστόσο, αυτά θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το δόντι, εξαιτίας της ποσότητας του δοντιού που έπρεπε να απομακρυνθεί. Ευτυχώς, η εξέλιξη των συνθετικών σφραγισμάτων επέφερε μια ισχυρή, ασφαλή και πιο εμφανίσιμη εναλλακτική.
Τα συνθετικά σφραγίσματα κατασκευάζονται από μια άσπρη πλαστική ουσία, η οποία περιλαμβάνει έναν σκληροποιητικό παράγοντα και διατίθεται σε μια γκάμα αποχρώσεων, ώστε να ομοιάζει στη φυσική απόχρωση των δοντιών του εκάστοτε ασθενούς. Παρότι είναι λίγο πιο ακριβά από τα συμβατικά σφραγίσματα, οι περισσότερες ασφάλειες καλύπτουν το κόστος των συνθετικών σφραγισμάτων έως το επίπεδο κόστους των σφραγισμάτων από άργυρο και υδράργυρο. Μετά την τοποθέτηση, επικαλύπτονται για την πρόληψη σχηματισμού χρωματικών κηλίδων. Τα συνθετικά σφραγίσματα, τυπικά διαρκούν από τρία έως δώδεκα έτη, αναλόγως με την τοποθεσία της αποκατάστασης, το δάγκωμα του ατόμου και αρκετούς ακόμα παράγοντες.
Τα ένθετα, σε αντίθεση, είναι ισχυρότερα και διαρκούν περισσότερο από τα τυπικά σφραγίσματα και κατασκευάζονται από χρυσό, πορσελάνη, γυαλί ή συνθετικό υλικό. Συχνά χρησιμοποιούνται για μεγάλες αποκαταστάσεις σε μπροστινά δόντια και κατασκευάζονται ειδικά ώστε να προσαρμόζουν ακριβώς στο ανάλογο δόντι. Λαμβάνεται ένα ακριβές αντίγραφο από το ευαίσθητο δόντι και τα παρακείμενα και αφού κατασκευαστεί, το ένθετο τοποθετείται στην τελική του θέση και στερεώνεται με συνδετικό κονίαμα.
Σφραγίσματα Αμαλγάματος
Το οδοντικό αμάλγαμα είναι το γνωστό σε όλους μας ασημί σφράγισμα. Το οδοντικό αμάλγαμα είναι ακίνδυνο παρά την παρουσία υδραργύρου, μετά την πρόσμιξη του με άλλα υλικά. Η σχετική έρευνα που διεξάγεται εδώ και 100 χρόνια μέχρι σήμερα, δεν έχει αναδείξει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα σφραγίσματα αμαλγάματος και οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα.
Καθώς τα συνθετικά σφραγίσματα (στο χρώμα του δοντιού) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, τα σφραγίσματα αμαλγάματος συνιστούν τον πλέον συνήθη παραδοσιακό τύπο σφραγίσματος (με εξαίρεση τα χρυσά σφραγίσματα τα οποία είναι ακριβότερα).
Χρυσά Ένθετα
Τα χρυσά ένθετα είναι αποκαταστάσεις που συνήθως τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών.
Το ένθετο ταιριάζει στους περιορισμούς του δοντιού. Ένα επένθετο καλύπτει ολόκληρη τη μασητική επιφάνεια του δοντιού. Κατασκευάζονται από χρυσό. Μπορούν να συγκολληθούν με κονία σύνθετης ρητίνης.
Η διαδικασία απαιτεί την απομάκρυνση του τερηδονισμένου μέρους του δοντιού ή του παλιού ένθετου, προετοιμασία της οδοντικής κοιλότητας και λήψη δείγματος για την κατασκευή ενός ένθετου ή επένθετου ειδικής εφαρμογής. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται δύο επισκέψεις.
Στεφάνες
Οι στεφάνες είναι σχεδιασμένες για να αναμορφώσουν και να επαναπροσδιορίσουν τα υπάρχοντα δόντια και μπορούν να κατασκευαστούν από πορσελάνη, χρυσό και άλλα μέταλλα, ακρυλική ρητίνη ή μίγμα αυτών των υλικών. Οι στεφάνες από πορσελάνη έχουν την πιο ρεαλιστική εμφάνιση.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής σας, αφαιρείται η φθορά μέσα ή γύρω από το δόντι που έχει προσβληθεί και το δόντι αναμορφώνεται ανώδυνα ώστε να παρέχει μια εύκολη εφαρμογή για τη στεφάνη. Μια πρώτη εικόνα των δοντιών σας λαμβάνεται και αποστέλλεται σε ένα οδοντιατρικό εργαστήριο για την κατασκευή μιας μόνιμης, προσαρμοσμένης στεφάνης. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, ενώ μια προσωρινή στεφάνη από ακρυλική ρητίνη τοποθετείται πάνω από το δόντι. Κατά την επόμενη επίσκεψή σας, αφαιρείται η προσωρινή στεφάνη και τοποθετείται η μόνιμη. Με τη σωστή φροντίδα, οι στεφάνες έχουν διάρκεια αρκετών ετών, αλλά μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και μια ζωή.
Γέφυρες
Οι γέφυρες χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του κενού από ένα δόντι που έχει πέσει ή έχει εξαχθεί. Χωρίς μια γέφυρα να καλύπτει το κενό, τα δόντια ενδέχεται να υποστούν διολισθήσεις επάγοντας προβλήματα στο δάγκωμα και στο σαγόνι και ενδεχομένως περιοδοντίτιδα. Μια τυπική γέφυρα αποτελείται από ένα δόντι-γέμισμα και δύο περιφερειακές στεφάνες. Στη συνέχεια, αυτή η κατασκευή εφαρμόζεται στο στόμα. Οι γέφυρες γίνονται λιγότερο δημοφιλείς με την πάροδο του χρόνου, εξ αιτίας του τροχίσματος-σφραγίσματος υγειών δοντιών.
Κατά την αρχική επίσκεψη, τα παρακείμενα δόντια καθαρίζονται για την απομάκρυνση πλάκας ή τερηδόνας και τροχίζονται ελαφρά για τη σωστή εφαρμογή της γέφυρας. Στη συνέχεια λαμβάνεται ένα καλούπι το οποίο αποστέλλεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, όπου κατασκευάζεται μια γέφυρα προσαρμοσμένη κατά περίπτωση. Στο μεταξύ προσαρμόζεται μια προσωρινή γέφυρα ακρυλικής ρητίνης. Μόλις η μόνιμη γέφυρα είναι έτοιμη, η προσωρινή γέφυρα μπορεί να απομακρυνθεί και η μόνιμη προσαρμόζεται ώστε να επιφέρει σωστό δάγκωμα και κατάλληλη προσαρμογή. Είναι απαραίτητο τα ούλα πέριξ της γέφυρας να είναι ιδιαίτερα καθαρά. Συχνά είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού νήματος για τον καθαρισμό των δοντιών και την διατήρηση υγειών και δυνατών ούλων. Με την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα, οι γέφυρες μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια.
Οδοντοστοιχίες
Μια πλήρης οδοντοστοιχία είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχετε χάσει μεγάλο αριθμό των δοντιών σας. Κατατάσσονται σε συμβατικές ή άμεσες οδοντοστοιχίες. Μία συμβατική οδοντοστοιχία μπορεί να τοποθετηθεί 8 έως 12 εβδομάδες μετά την εξαγωγή των δοντιών και ο ιστός των ούλων έχει αρχίσει να αποκαθίσταται. Οι άμεσες οδοντοστοιχίες, αντίθετα, έχουν κατασκευαστεί εκ των προτέρων και τοποθετούνται αμέσως μετά την εξαγωγή των δοντιών.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια επούλωσης τα οστά και τα ούλα θα συρρικνωθούν στις οδοντοστοιχίες, οι οποίες χρειάζονται προσαρμογή. Για αυτό το λόγο, οι άμεσες οδοντοστοιχίες θεωρούνται ως μια προσωρινή λύση, μέχρι να είναι έτοιμες οι συμβατικές οδοντοστοιχίες.
Τόσο οι συμβατικές όσο και οι άμεσες οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται με λεπτομέρεια και η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να παρέχει βαμμένες οδοντοστοιχίες, οι οποίες ομοιάζουν ακριβώς στα υπάρχοντα δόντια.