Ποιος ο λόγος να φυλάξουμε τα νεογιλά δόντια των παιδιών μας; Μήπως αποτελούν πηγή βλαστοκυττάρων;
Τα βλαστοκύτταρα σήμερα αποτελούν την αιχμή της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι τα κύτταρα αυτά μπορούν κάτω από κατάλληλες συνθήκες να διαφοροποιηθούν σε άλλα κύτταρα του οργανισμού και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παθήσεων που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανίατες.
Σήμερα είναι γνωστό ότι κατά τη γέννηση μπορούμε από το αίμα του ομφαλίου λώρου να φυλάξουμε βλαστοκύτταρα με μεγάλη θεραπευτική και αναπλαστική ικανότητα. Υπολογίζεται ότι με τις σημερινές εφαρμογές ένας στους τρείς ηλικιωμένους χρονίως πάσχοντες ασθενείς θα μπορούσε να θεραπευθεί αν είχε φυλάξει κατά τη γέννησή του τα βλαστοκύτταρα.
Η γέννηση είναι μια μοναδική ευκαιρία να φυλάξει κανείς βλαστοκύτταρα. Αν όμως έχει χαθεί αυτή η ευκαιρία, μπορεί κανείς σήμερα και πάλι να φυλάξει βλαστοκύτταρα.
Νεογιλά δόντια: Μια πολύτιμη πρώτη ύλη
=> Μια δεύτερη ευκαιρία να φυλάξουμε υψηλής ποιότητος βλαστοκύτταρα, μας δίδεται όταν αποπίπτουν τα νεογιλά δόντια, δηλαδή όταν το παιδί “αλλάζει δοντάκια” από την ηλικία των 5 μέχρι 11 ετών, αλλά και από τους φρονιμίτες και τα δόντια που εξάγονται για ορθοδοντικούς σκοπούς.
Τα βλαστοκύτταρα αυτά είναι διαφορετικά από τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τη γέννηση από το αίμα του ομφαλίου λώρου, όμως τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι και αυτά θα αποτελέσουν στο μέλλον πολύτιμη πρώτη ύλη θεραπείας.
=> Τα βλαστοκύτταρα του οδοντικού πολφού ανήκουν στην κατηγορία των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 43 τουλάχιστον γνωστές διεθνώς κλινικές μελέτες (μελέτες σε ασθενείς) που χρησιμοποιούν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα.
=> Μήπως θα έπρεπε να σκεφθούμε δύο φορές πριν πετάξουμε στα κεραμίδια το δοντάκι που “έπεσε”; (Πηγή: www.odvima.gr).
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Ποιοτικές υπηρεσίες, άριστα υλικά, Βρετανική συνέπεια,
επιστημονική κατάρτιση για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης.
Πώς να διατηρήσετε τη βασική στοματική υγιεινή;
- Βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα σε κάθετες και κυκλικές κινήσεις.
- Οδοντικό νήμα για να καθαρίσετε τα μεσοδόντια σημεία επαφής.
- Καθαρίστε τη γλώσσα με καθαριστικό γλωσσών ή οδοντόβουρτσα.
- Τακτική επίσκεψη στους οδοντιάτρους για έλεγχο ρουτίνας (κάθε 6 μήνες).
Προτεραιότητά μας το υγιές σας χαμόγελο!